Smeštajni kapaciteti

image Sama odluka o eventualnom smeštanju dragih osoba u Dom za stare je veliki teret a najviše zbog loše upućenosti i predrasudama o uslugama koje pružaju Domovi.
Istina je da se dešavalo dosta nemilih događaja po raznim domovima: loše ophođenje prema korisnicima, loši uslovi za boravak, loša higijena korisnika i prostorija, zaista i jesu razlozi koji stvaraju glavobolju prilikom odluke o smeštaju.
Takve činjenice su stvorile predrasude o uslugama Domova za stare ali dolaskom u proverenu Ustanovu menja kompletnu sliku o svemu.

Odlazak u Dom za stare, srodnicima korisnika teško pada zbog rastanka i menjanja životnih navika sa svojim dragima, dok naši dragi svoj odlazak u Dom mogu shvatiti kao degradiranje ili odbacivanje iz kruga porodice.
Našim trudom, kvalitetom i vrstama usluga trudimo se i dokazujemo više od decenije da je boravak u Domu za stare divna stvar i nju svi zaslužuje svako u svom zlatnom dobu, nakon decenija provedenih u radu i svakodnevnim brigama.

Dolaskom u Ustanovu socijalne zaštite , korisnici olakšavaju i sebi i svojim srodnicima a sve obaveze jenostavno nestaju.
Higijensku i medicinsku negu, koliko god da volite Vaše drage, ne možete priuštiti kao naše osoblje, zbog neiskustva i nedostatka vremena.
Dom za stare je Ustanova u kojoj je Vašim dragima sve na dohvat ruke, obroci i terapije su na vreme, pružanje medicinske nege, higijenske nege, pomoć pri hodanju ili obavljanju lične higijene, pranje i peglanje veša, organizacija društvenog života, nabavka svega potrebnog a komunikacija sa srodnicima je uvek moguća.

Ministavrstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je nadležno svim Ustanovama koje ovavljaju usluge smeštaja i nege starih lica, te je donelo zakon o licenciranju, pravila i uslove kojih se svaka Ustanova mora pridržavati.
Nova pravila zahtevaju mnoštvo građevinskih i instalacionih radova pa Ustanove koje obavljaju delatnost u iznajmljenim objektima mogu stvoriti neprijatne situacije: iznenadne prekide sa radom i iseljavanje korisnika te tako stvoriti korisnicima i njihovim srodnicima probleme.

image Lipovački odmor, smeštaj i brigu o korisnicima obavlja u sopstvenom objektu izgrađenom na prelepom ograđenom zemljištu površine 30 ari, prekrivenom zelenilom i hrastovom šumom.
U objektu su preduzete sve mere radi bezbednosti korisnika a ispravnost svake od instalacija je potvrđena atestom. Objekat Doma lipovački odmor je obezbeđen gromobranskom zaštitom i protivopožarnom zaštitom uključujući sistem za automatsku dojavu požara, panik svetla,protivpožarna vrata, hidrantsku mrežu, detektore dima u svakoj prostoriji i paralelne indikatore na svakim vratima radi bržeg dejstva u vanrednoj situaciji.

Objekat ima četiri ulaza a prostorije su svetle i prostrane. Imamo svoju kuhinju i vešernicu i kotlarnicu. Visina plafona je do 3,5m a dnevni boravak postoji na svakoj etaži i prostire se i do 100m2.
Sobe su sa jednim, tri i četiri ležaja. Svaka soba ima svoj prostran toalet namenjen samo korisnicima, dok postoje posebni toaleti za osoblje i posetioce. Svaki korisnik na raspolaganju ima svoj ormar, noćni stočić, policu i mogućnost da dekoriše prostor u sobi po svom ukusu i želji.